Skidor är en svensk klassiker och en av de sporter som vi traditionellt sätt varit väldigt bra på. Legendarer som Gunde Svan, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg hör inte bara till några av våra största skidstjärnor, utan är några av våra allra bästa idrottare någonsin. De skidtävlingar som lockar mest publik, både på plats i backen och framför tv:n är så klart VM och OS. Det vi kallar skid-vm är faktiskt officiellt benämnt Världsmästerskapen i nordisk skidsport och i denna tävling ingår backhoppning, längdskidåkning och så kallad nordisk kombination. Den senare grenen består av 15 km längdåkning och två backhopp, medan sprintversionen består av ett backhopp och 7,5 km skidåkning. Nordisk kombination är fortfarande enbart en tävling för herrar, men detta kan vara på väg att ändras inom en snar framtid.

Skidtävlingar och de viktigaste mästerskapen

Skidtävlingar och de bästa länderna

När det gäller skidtävlingar i allmänhet så är Norge den stora supermakten. I skid-vm ligger Norge på överlägset första plats när det gäller både antal guld och medaljer. Finland är god tvåa, medan Sverige ligger en ganska bra bit efter båda nationerna på tredje plats. Andra framträdande nationer inom skidtävlingar i allmänhet är Tyskland, Ryssland, Österrike och Italien. Skid-vm arrangeras vartannat år, och senaste värdland var faktiskt Sverige och Falun 2015. Sverige tog 2015 två guld och hamnade trea i medaljligan, medan Norge (som vanligt) gjorde bäst ifrån sig.

Även om skid-vm är stort så är det svårt att slå OS när det gäller skidtävlingar. OS arrangeras som bekant bara vart fjärde år, vilket gör att detta mästerskap är det viktigaste inom en rad sporter. Senaste gången det arrangerade skidtävlingar under OS var 2014 i Sotji, Ryssland. Sverige tog faktiskt bara två medaljer under hela vinter-OS, och båda kom i längdskidåkning, närmare bestämt stafetterna för herrar respektive damer. Förhoppningsvis går det lite bättre nästa gång det är dags för skidtävlingar under vinter-OS, vilket blir år 2018 i Sydkorea.