Skidåkning är en sport som har det mesta. Det finns massor av olika grenar med helt olika moment, vilket gör att det nästan är svårt att tala om skidåkning som en enda sport. Backhoppning, slalom, längdskidåkning och skidskytte är helt olika grenar som mest har gemensamt att de utspelar sig på snö. När vi talar om stora skidstjärnor beror det därför så klart på vilken av grenarna man tänker på. Den mest klassiska av skidgrenar är antagligen längdskidåkning, vilket också är den mest grundläggande varianten, utan varken backar eller hopp. En av Sveriges stora skidstjärnor i den grenen just nu är så klart Charlotte Kalla, som bland annat var med och vann OS-guld 2014. Trots att det bär emot som svensk så får man dock konstatera att Norges skidstjärnor varit strået vassare under de senaste 10-20 åren. Petter Northug är inte bara Norges största stjärna just nu, utan en av världens absolut största skidstjärnor.

Skidstjärnor förr

Sverige är inte längre världens centrum när det gäller skidåkning, men vi har trots detta massor av skidstjärnor om vi ser historiskt. Håller vi oss kvar vid längdskidor så är Gunde Svan en av de allra största, och numera är han även känd som programledare i TV för den yngre generationen. Även Per Elofsson och Thomas Wassberg var två stora skidstjärnor som tog hem många medaljer. Om vi pratar om skidskytte, av många ansedd som den ultimata sporten eftersom den kombinerar uthållighet och precision, så är Magdalena Forsberg en av de stora stjärnorna.

Skidstjärnor genom tiderna har vi många av i Sverige

Ingemar Stenmark räknas som en av de bästa idrottarna i Sverige genom alla tider, och hans stora gren var slalom, men även andra discipliner inom utförsåkning. Han har flera gånger blivit vald till en av Sveriges bästa idrottare någonsin, och är kanske störst bland alla skidåkare. Internationellt så är de största skidåkarna någonsin namn som Alberto Tomba, Picabo Street, Björn Dählie och Bode Miller.