Skidåkning är den mest klassiska av alla vintersporter, och utgör också själva grunden i stora mästerskap som vinter-OS. Skidsport är dock ett mycket brett område och omfattar flera vitt skilda discipliner. Om vi ska börja tala om olika typer av skidåkning kan vi börja med det vi brukar kalla för alpin skidsport. Precis som namnet antyder så handlar det här om skidåkning på ett berg eller en hög backe. De tre mest kända grenarna inom alpin skidsport är slalom, super-g och störtlopp, men även alpin kombination, storslalom och parallellslalom ingår. Snowboard brukar inte ingå i begreppet alpin skidsport, men räknas ändå som utförsåkning. Just snowboard är också en betydligt modernare disciplin inom skidåkning och räknas inte som en av de klassiska vintersporterna, även om populariteten ökat under det senaste årtiondet.

Skidåkning och olika grenar och discipliner

Skidåkning på plan mark

Den äldsta formen av skidåkning är det vi idag kallar för längdåkning. Den har funnits sedan 1800-talet och tog form som sport i Sverige och Norge. Här handlar det bara om skidåkaren och hens stavar och skidor, samt att ta sig till mål på så kort tid som möjligt. Det finns dock flera varianter av längdåkning, framförallt när det gäller distansen. 15, 30 och 50 km är de klassiska distanserna, men det finns även sprint och stafett. Skidskytte påminner mycket om längdåkning, men här gäller det också att kunna sikta rätt trots att pulsen är hög. Just denna kombination gör att skidskytte är en av de sporter som ställer hårdast krav på åkarnas fysik.

Backhoppning är en annan typ av skidåkning, även om man hoppar mer än man åker i denna disciplin. Det är en sport med över 200 år på nacken, och det största svenska namnet är antagligen Jan Boklöv, som uppfann det vi kallar V-stilen, alltså att man flyger med skidorna utåt som ett V. Även om Boklöv inte räknas som en av de största stjärnorna i backhoppning var han helt klart en av de mest inflytelserika.